Historische Herberg:

Het drieluik van het St. Catharinae Gasthuis

Roos Otten, stadsconservator bij Museum Arnhem, onderzocht de afgelopen jaren het drieluik dat in opdracht van het Sint Catharinae Gasthuis zou zijn gemaakt. Horen de Arnhemse zijluiken uit de zestiende eeuw bij het middenpaneel dat in het Louvre hangt? Zo ja, hoe is het middendeel dat in Frankrijk terecht gekomen? Zo nee, waar horen de Arnhemse panelen dan bij? In de presentatie wordt een (voorlopig) antwoord gegeven.

Sonsbeek in reisverslagen van rond 1800

Jan Holwerda, deskundige van de geschiedenis van de tuin- en landschapsarchitectuur en auteur van verschillende artikelen over buitenplaatsen in en buiten Gelderland, vertelt aan de hand van reisverslagen van zo’n tweehonderd jaar geleden wat bezoekers van Sonsbeek toentertijd zoal opmerkten.

Verzetsoverval op Arnhemse Huis van Bewaring

Tachtig jaar geleden, op 11 juni 1944, vond in Arnhem de grootste bevrijdingsoperatie van het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog plaats. In een spectaculaire geweldloze operatie werden uit het Huis van Bewaring, dat midden in de Arnhemse binnenstad stond, meer dan vijftig gevangen genomen verzetsmensen en (Joodse) onderduikers bevrijd. Historicus Jan de Vries belicht de achtergronden van deze bijzondere gebeurtenis.

Als altijd zal Egbert Bouwhuis zijn historische column uitspreken.

Waar: Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a
Entree: gratis

Bezoekers kunnen tijdens de ‘zeepkistmeldpunten’ een korte culturele mededeling doen of een vraag stellen. Drankjes en hapjes zijn er natuurlijk, tegen betaling, ook.