Hoe kan de wijk Hoogkamp in de toekomst van het gas af nu een gemeenschappelijk warmtenet niet meer tot de mogelijkheden behoort? Dat was het onderwerp van deze bijeenkomst die bezocht is door ruim 30 wijkbewoners.
In samenwerking met de wijkbewoners, Hoogkamp Energie en Gemeente Arnhem wordt uitgezocht hoe uiteindelijk de wijk Hoogkamp aardgasvrij kan worden. De gemeente Arnhem heeft daarvoor o.a. het bureau B2B ingeschakeld. B2B is gericht op communicatie en verbinden van de mensen en is niet technisch inhoudelijk bezig met energievraagstukken.
Het was een levendige avond met veel vragen van de bewoners uit de wijk. Veel vragen kunnen beantwoord worden maar niet alle. Ook de bewoners moeten aan de slag op korte dan wel lange termijn.
Onderstaand een overzicht van de presentaties van deze avond.
- Presentatie van gemeente Arnhem en B2B
Richard Kaper van gemeente Arnhem gaf de presentatie “Energiesysteem van de toekomst voor de Hoogkamp”.
Het denken is veranderd van groot naar klein, van gemeente (1) naar wijk (24) naar buurt (83) naar energiegebied (150).
Drie einddoelen zijn gesteld voor 2025 voor het stadsprogramma versnelling energietransitie & circulariteit:
- Duidelijkheid: voor eind 2025 voor wijkbewoner/bedrijf wat het toekomstbestendige energiesysteem is voor het betreffende energiegebied.
- Samen realiseren: In 20 van de 153 energiegebieden samen met de bewoners realiseren of ontwikkelen van het toekomstbestendige energiesysteem.
- Sociaal, eerlijk en circulair: Deze transitie verloopt aantoonbaar sociaal, voor mensen en footprint.
B2B (Danny Meuken en Hans van Egdom) ondersteunt de wijkbewoners om in kaart te brengen wat wijkbewoners willen en de keuzes die gemaakt moeten worden. Het tijdspad is :
- Dec 24-feb 2025 : ontwikkelen scenario’s
- Mrt 25- april 25 : kiezen scenario’s en realiseren draagvlak
- Mei 25- juni 25 : opstellen plannen
Samen met de wijkbewoners een WijkUitvoeringsPlan (WUP) opzetten om als wijk de regie te houden hoe de energietransitie er in de wijk komt uit te zien.
Wat zijn de mogelijke scenario’s: bv gezamenlijk warmtenet, klein collectief net of individueel. Er is veel werk reeds verzet maar nog meer te doen om alle bewoners hierbij te betrekken!
2. Oud huis van het gas af, presentatie door Corin Tayler
Corin heeft zijn huis (bouwjaar 1905) van het gas gehaald met een all electric warmtepomp (Daikin 8 kWh). Dat heeft hij gedaan na onderzoek in zijn huis. Kan ik mijn huis voldoende verwarmen bij een CV ketel temperatuur van 50 graad Celcius? Wil ik een hybrid of full electric ?
Waar kan ik de warmtepomp unit plaatsen en welke capaciteit heb ik nodig voor de warmtepomp?
Maar vooral is bij oud huis van het isoleren belangrijk, continu verbeteren per woonvertrek. De energiebesparing is aanzienlijk. Zie onderstaande grafiek van Corin.
3) Warmtepomp, Veel gestelde vragen in de oriëntatie fase, presentatie door Sander Kamp
Dit was een interactieve presentatie waarbij de bezoekers zelf vragen konden beantwoorden mbv de Mentimeter tool app op de telefoon. Dit geeft een aardig inzicht over het inzicht en voorkeur van de wijkbewoner qua energietransitie van hun woning.
Een overzicht van veel gestelde vragen bij aanschaf van warmtepompen is te vinden op de website van Hoogkamp Energie: https://www.hoogkampenergie.nl
4) Klein collectieve oplossingen, presentatie door Herman Velvis
Naast individuele oplossingen zijn er kleine collectieve oplossingen mogelijk in onze wijk.
Dat kan zijn blokverwarming bij gestapelde bouw of aan elkaar geschakelde huizen zoals dat veelvuldig voorkomt in de wijk Hoogkamp. De warmte opslaan met een bodemlus is dan een optie. Men moet echter diep boren op de Hoogkamp ( ca. 150 m) om dit systeem goed te laten functioneren.
De presentaties van de ze buurtbijeenkomst van 21 november 2024 kunt u terugvinden op de website van Hoogkamp Energie: